Jdi na obsah Jdi na menu
 


1. Typy základních ohrožení při provozu tlakové sestavy

17. 1. 2022
Výbuch v souvislosti s požárem.

Zde nebezpečí spočívá v množství nahromaděné energie, která může být naráz tj. výbuchem uvolněna. Tato energie bývá „zkrocena“ ocelovým anebo jiným obalem, tj. tlakovou nádobou či potrubím. Celková energie se skládá z potenciální tlakové a z chemické, která může být výbuchem též uvolněna anebo může způsobit následný požár, podle druhu dopravované tekutiny. Potenciální tlaková energie při stejném objemu a stejném tlaku je řádově větší, jestliže tekutinou je plyn.

Únik tekutiny

Zde nebezpečí spočívá ve vlastnostech unikající tekutiny, tekutina může být různě nebezpečná, může člověka opařit, popálit, způsobit omrzliny, udusit, poleptat atd. Může vytvářet výbušnou atmosféru. A dále může způsobit škody na majetku a životním prostředí. Ale také trhlina či přírubový spoj, kterým tekutina uniká, může být iniciátorem výbuchu celého zařízení. A opět před únikem tekutiny nás chrání obal, tj. tlaková nádoba či potrubí.

 Následná odvození

Z těchto uvedených základních nebezpečí tj. z výbuchu a z úniku tekutiny, je vidět, že obě jsou závislá jak na vlastnostech obalu, tak na vlastnostech tekutiny, z toho vyplývá při "cestě do hloubky" rozdělení na podrobnější rizika vycházející z vlastností materiálu použitého na potrubí, tak z vlastností tekutiny. Z těchto základních nebezpečí je možné odvodit podrobnější nebezpečí či rizika.

Dále je nutné si uvědomit, že v provozu již známe více o potenciálních důsledcích jednotlivých nebezpečí. A tím můžeme velikost rizika poměrně přesně odhadnout a hodnotit jeho přijatelnost.