Jdi na obsah Jdi na menu
 


Otázky a odpovědi. Diskuse.

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Povinnost mít revizi TNS

Ing.Pekař,17. 3. 2022 10:41

Někdy je asi dobré si o problému popovídat, samozřejmě jen jestliže o to druhá strana projeví zájem. Vnucování se není dobré.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Povinnost mít revizi TNS

PKzL,17. 3. 2022 15:15

Ing. Pekaři, určitě s Vámi souhlasím, vše je o "lidské" diskuzi a vnucování určitě není můj styl. Spíš mi jde o nějakou "univerzální" odpověď na uvedenou otázku, kterou už jsem párkrát od lidí slyšel. Zatím jsem to vždy nějak "okecal", ale spíš mi jde o to, jestli není někde nějaká opora v zákoně. Ale vypadá to, že ne...

Re: Re: Re: Re: Re: Povinnost mít revizi TNS

Ing.Pekař,17. 3. 2022 10:38

To víte vy, ale ne majitel - provozovatel.

Nové nařízení vlády k tlakovým zařízením

Jiří M.,15. 2. 2022 14:06

Ještě, než se strhne další diskuze k obsahu nového NV - není dobré mít nejdříve finální (nejlépe schválenou) verzi? Pochopil jsem, že to, co je k dispozici na internetu je jakási "prapůvodní" verze, která již obdržela mnoho změn, avšak to, co půjde ke schválení vládě veřejné není. Nebo se pletu a je k dispozici něco nového?

Re: Nové nařízení vlády k tlakovým zařízením

Ing.Pekař,15. 2. 2022 14:34

Ano, četl jsem již několik verzí připravovaných NV. Od toho základního tj. praktického přepisu starých vyhlášek se pomalu ale velmi pomalu pozvolna vylepšovali. Jestliže však konečné NV kladně překvapí, rád to na těchto stránkách uvedu. Už kapitola názvosloví, zejména tlaku v nich byla čarokrásná a časově se vyvíjela.

Re: Re: Nové nařízení vlády k tlakovým zařízením

Jiří M.,15. 2. 2022 14:59

Určitě by nebylo od věci mít k dispozici tu nejvíc poslední verzi a nad ní pak diskutovat. Stejně tak určitě nebude od věci (např. ze strany ATZ) udělat nějaké školení, kde bude NV představeno a budou všemožné nesrovnalosti vysvětleny či z toho pak může vzniknout určitý podnět k úpravě NV (i když si nedělám iluzi, že by někdo bral v potaz praktické připomínky z řad běžných revizáků). V každém případě vše, co se teď k NV řeší a nad čím mohou vznikat jakékoliv polemiky jsou dle mého názoru zbytečné, protože daná diskutabilní témata už třeba ani v poslední verzi NV nejsou.

Re: Re: Re: Nové nařízení vlády k tlakovým zařízením

Štefan Hlaváč,15. 2. 2022 21:57

Již se něco děje.
Na semináři ATZ s názvem:
O VYHRAZENÝCH TLAKOVÝCH ZAŘÍZENÍCH A
POŽADAVCÍCH NA ZAJIŠTĚNÍ JEJICH BEZPEČNOSTI
STRUČNÝ KOMENTÁŘ- POROVNÁNÍ s VYHLÁŠKOU Č. 18/1979Sb.

Není to úplné znění nového/upraveného/ NV. Pouze...stručně řečeno.

Re: Re: Re: Re: Nové nařízení vlády k tlakovým zařízením

Jiří M.,16. 2. 2022 7:09

Medim také něco plánuje, ale zatím to vypadá jen na zbožné přání, aby se nové NV schválilo a oni měli o čem přednášet, protože stále nejsou schopni říct program ani účast na semináři v Kutné Hoře. Hlavně se rychle přihlásit a zaplatit :-). Na Tlakinfu již nějaké dotazy stran případných školení padly, ale vše bez odezvy, i ATZ mlčí.

Re: Re: Re: Re: Re: Nové nařízení vlády k tlakovým zařízením

Štefan Hlaváč,16. 2. 2022 7:30

Tak, tak.
Již před Covidem školící agentury slibovali...a slibovali....Výsledek byl vždy stejný = pouze návrhy. které si každý mohl přečíst na internetu. Zaplať účast a nic se nedovíš.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nové nařízení vlády k tlakovým zařízením

Ing.Pekař,16. 2. 2022 8:42

Děkuji za tak širokou diskusi. K věci: Když si vezmete text zákona 250/21Sb. tak je tam uvedeno, že je účinný od 1. července 2022. Vláda tak má do této doby čas to schválit. Když si představím, že na vládu to musí donést ministr práce a sociálních věcí lidovec kreacionista Jurečka, a požádat o schválení NV. Tak ty NV jen tak nebudou. Pan ministr jistě ještě neví, že takové povinnosti má. Teprve až propásnou uvedený termín a spustí se humbuk, tak teprve se něco rozjede. Školící agentury předpokládaly, že něco musí vyjít nejdéle na jaře, a tak si daly školení do plánu, teď neví.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nové nařízení vlády k tlakovým zařízením

Ing.Pekař,16. 2. 2022 8:53

Ještě bych dodal, že tyto stránky nejsou vázány na uvedený zákon ani nové NV, ba ani na vyhlášky původní. Chtěl jsem uvést, jak a kde vznikají různá rizika u tlakových zařízení a jak je s nimi nakládáno a jak by s nimi mohlo být nakládáno i v rámci revizí. Doufám, že jsem uvedl ty hlavní rizika, jistě jsem si při psaní některé neuvědomil. Není to teda kritika ani oslava nového zákona, ale můžeme tento a zákon a související nařízení vlády, až vyjdou, komentovat. Jistě tam budou kladné i záporné momenty.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nové nařízení vlády k tlakovým zařízením

Jiří M.,5. 3. 2022 15:30

Zkoušel jsem oslovit Medim s tím, že na jejich webu stále není k dispozici program konference a zároveň jsem uvedl, že je nereálné, aby měli k dispozici finální verzi nového NV k TZ, což původně slibovali. Nerad bych platil za účast a tam se jen dozvěděl, co by tak jednou možná mohlo být. Reakce nulová. A koukám, že ani na Tlakinfu už těch informací moc není, i ATZ mlčí. Nevím, co se děje, ale vypadá to, že si prostě budeme muset počkat a uvidíme, co bude dál...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nové nařízení vlády k tlakovým zařízením

Ing.Pekař,5. 3. 2022 16:10

Nařízení vlády musí vydat vláda. Věc se tedy zadrhla ve vládě. Jednotlivé vzdělávací agentury počítali, že touto dobou bude již nařízení vlády k dispozici, objednali sál, přednášející a teď nic. Když si představím, že na vládu to musí donést ministr práce a sociálních věcí lidovec kreacionista Jurečka, a požádat o schválení NV. Tak ty NV jen tak nebudou. Pan ministr jistě ještě neví, že takové povinnosti má. I zde čekáme na jejich vyjití, abychom viděli, jak zareagovali na připomínky a abychom je mohli řádně rozebrat.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nové nařízení vlády k tlakovým zařízením

Ing.Pekař,11. 3. 2022 13:22

Na vládním portálu na adrese https://apps.odok.cz/veklep-detail?pid=ALBSCC6FR7L7 si můžete stáhnout poslední verzi Nařízení vlády, které půjde do vlády. Lhůta pro připomínkování je do 25. března.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nové nařízení vlády k tlakovým zařízením

Jan Lhotský,13. 3. 2022 17:44

Vážený pane Jiří,

Můžete mi laskavě vysvětlit v čem spatřujete nekorektní jednání společnosti Medim?!? VTZ 2022 připravujeme v úzké součinnosti se zpracovatelem zákona 250/2021 a celým legislativním procesem se zabýváme čtvrtým rokem. Jak se můžete přesvědčit na stránce https://www.technicka-zarizeni.cz/legislativa/zakon-vtz/ byly 10. a 11. března 22 vloženy do eKlepu návrhy NV pro tlaková a plynová zařízení k finálnímu připomínkování s termínem 25. a 26. 3. Navíc jsou termíny předložení NV vládě ke schválení jasně dané v Plánu legislativních prací vlády. My čerpáme z těchto oficiálních zdrojů, které hovoří jasně! Vaši poznámku o naší neserióznosti si proto důrazně vyprošuji. O legislativním procesu odbornou veřejnost informujeme pravdivě za použití oficiálních zdrojů.

S pozdravem

Jan Lhotský
jednatel
Medim, spol. s r.o.

BTW: program VTZ 2022 jste zřejmě přehlédl. Visí zde: https://www.technicka-zarizeni.cz/program-konference-vtz-2022/

Re: Nové nařízení vlády k tlakovým zařízením

Ing.Pekař,11. 3. 2022 13:24

Na vládním portálu na adrese https://apps.odok.cz/veklep-detail?pid=ALBSCC6FR7L7 si můžete stáhnout poslední verzi Nařízení vlády, které půjde do vlády. Lhůta pro připomínkování je do 25. března.

Oprávnění k prováděn revizí TZ

Štefan Hlaváč,18. 2. 2022 21:09

Vyhl.č.18/1979 Sb. § 4
Oprávnění organizací
(1) Vyrábět, montovat, opravovat, rekonstruovat zařízení
a provádět revize a zkoušky kotlů a tlakových nádob dodavatelským
způsobem a periodické zkoušky nádob na plyny smějí organizace
pouze na základě oprávnění (dále jen "oprávněná organizace").
------------------------------------------------------------------------------
Firma provádějící kontroly a zkoušky vyhrazených TZ nedestruktivní metodou nemá Oprávnění vydané TIČR. Tato firma provede...například měření tloušťky stěn UTZ nebo akustickou emisí pro provozovatele TZ, případně obojí.

Je to právně správě?
Lze to uznat jako náhrada za Vnitřní revizi nebo Tlakovou zkoušku?


Re: Oprávnění k prováděn revizí TZ

Ing.Pekař,19. 2. 2022 9:53

Záleží na tom, kdo to bude uznávat. Jestli nějaký státní orgán např.TI tak nevím, nemohu za něj mluvit. Ale na straně majitele či provozovatele bych byl spokojen.
Co dokáže objevit vnitřní revize? V podstatě jen to, co dokážou oči, tj. jestli je zařízení z vnitřku napadeno korozí, o jaký druh koroze jde anebo ve výjimečných případech nějaká větší trhlina u napojení hrdla anebo u jiného svaru. Neodpoví na otázku: Jaký je úbytek tloušťky stěny od koroze, nezměří ji. Takže nevíte, jestli byl už korozní přídavek vypotřebován. Na to musíte změřit tloušťku stěny, dnes nejlépe ultrazvukem. A trhlina se dá též ultrazvukem lépe zjistit a dá se zjistit i vnitřní, která se na povrchu neprojeví.
Podobně můžeme rozebrat i tlakovou zkoušku: Co objevíme po vykonání tlakové zkoušky? Bu´d vyhoví anebo praskne. Když vyhoví máme pokryta tato nebezpečí: není tam trhlina (jakéhokoli původu) a koroze nebyla tak velká aby zeslabila stěnu natolik, že TN praskla. Navíc zkoušená tlaková nádoba když praskne, je většinou nepoužitelná. A zase ultrazvuk odhalí zbylou tlouš´Tku stěny a i trhliny. A stačí kontrolu trhlin udělat blízko koncentrátorů napětí tj. blízko svarů. Akustická emise je dražší, ale ukáže nám taky, jestli trhlina roste anebo je stabilizovaná.

Re: Re: Oprávnění k prováděn revizí TZ

Štefan Hlaváč,21. 2. 2022 10:49

Toto je Protokolu o měření akustické emise tlakových lahví:
7. Na základě výsledků měření akustické emise jsou všechny vybrané tlakové lahve zásobníkových modulů 343/95, 344/95, 345/95 a 346/95 schopné dalšího bezpečného provozu při dodržování předepsaných provozních parametrů.
-------------------------------------------------------------------------------
Vybraných lahví je 20 ks.
Tyto moduly jsou v jedné pevné kleci, každý modul obsahuje 14 lahví, tedy celkem 56 lahví napevno propojeny.
Kromě tohoto měření byla provedena Zkouška těsnosti celé sestavy = 56 lahví včetně propojení.

Dodavatel Protokolu v závěru měření citoval pouze vybrané lahve, že jsou schopny bezpečného provozu. Tedy pouze 20 lahví.

Kdo by nesl odpovědnost v případě havárie na jiné lahvi, která není uvedena v tomto protokolu?

Asi Revizní technik, který poskytne dodavateli Měření své razítko.
Proč?
Protože v úvodu Protokolu je napsáno, že provozovatel si objednal měření pouze 30% lahví.
Dodavatel nemá Oprávnění od TIČR k provádění revizí a zkoušek - viz. vyhl.č.18/1979 Sb. Nemá smluvně žádného revizního technika.
Revizní technik provozovatele toto Oprávnění má.

Re: Re: Re: Oprávnění k prováděn revizí TZ

Ing.Pekař,22. 2. 2022 8:21

Kdo by nesl odpovědnost? Promińte, nejsem právník ani soud. Proč revizní technik poskytne razítko? No to ví přeci jen ten revizní technik proč to dělá. Ale možná, že bude vědět odpověď některý jiný návštěvník naší diskuse a napíše nám to.