Jdi na obsah Jdi na menu
 


Otázky a odpovědi. Diskuse.

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

budoucnost

jiří,6. 2. 2022 15:46

Jaká bude budoucnost těchto stránek? Co s nimi zamýšlíte?

Re: budoucnost

Ing.Pekař,7. 2. 2022 14:20

Je tady velký prostor pro zlevnění revizí při zachování stejné anebo i větší bezpečnosti. Podmínkou však je využití technického pokroku a nejen v oblasti NDT. Tím pádem je i nutné změnit vzdělávání nových revizních techniků. Tím, že jsou z nich dneska "malí právníci" se bezpečnost provozu zvýšit ani zlevnit nedá. Tím akorát znají, jak se zbavit zodpovědnosti. Proto do té doby, než ve společnosti uzraje požadavek na to, že je třeba změna, je třeba o změně uvažovat, diskutovat. Zde, na těchto stránkách je to možné.

Re: Re: budoucnost

Štěpán,11. 2. 2022 8:51

A jak by měl tedy podle vás v budoucnu revizní technik fungovat? Co všechno by měl znát? A jak by to měl dělat?

Re: Re: Re: budoucnost

Ing.Pekař,14. 2. 2022 12:10

Oblast revizí tlakových zařízení je zaplevelena různými zákony, nařízeními vlády, vyhláškami, technickými normami, které mnohdy nejsou ani kompatibilní a sami sobě mohou i odporovat. člověk, aby se v nich vyznal musí být "malý právník". A uniká logika a zákonitosti, kterými materiál degraduje. Myslím, že je třeba to otevřeně říci, a aby to nebylo řečeno naprázdno, vzniká tato diskuse. Aby nedocházelo k nehodám, měla by být logika a zákonitosti degradace materiálu vyzdviženy.

zbytková rizika

Ing. Josef Šlégr,13. 2. 2022 11:10

Pracuji jako projektant výrobních zařízení pro chemický a petrochemický průmysl, konkrétně jako strojař. Jak si představujete projekt zařízení obsahující tlakovou sestavu, která by měla obsahovat jako výstup zbytková rizika.

Re: zbytková rizika

Ing.Pekař,14. 2. 2022 8:57

Ano, analýza rizik a uvedení zbytkových rizik je podle PED povinnost udělat už teď. Doporučuji zbytková nebezpečí uvést do technické zprávy, a to zvlášť pro tlakovou sestavu jako celek a zvlášť pro jednotlivá tlaková zařízení. Nebojte se ten seznam nebezpečí pro jednotlivá tlaková zařízení se stále opakuje a není jich moc, jde o to je uvést. Například nebezpečí spojená s postupem koroze, jestli jsou anebo nejsou a jaký je korozní přídavek na předpokládanou dobu životnosti. Koroze ve skutečnosti může koroze postupovat jinou rychlostí, než je předpoklad v projektu.